Menu
Menu

Blog

kunstroute soest 2012

Kunstroute Soest 2012

Kunstroute Soest is een uniek en speels concept. Het idee? 40 bedrijven en meer dan 60 kunstenaars. Het klinkt als een ongemakkelijke combinatie, maar niets is minder waar.
Al acht jaar lang openen bedrijven op het industrieterrein Oostergracht hun deuren voor ongeveer elke kunstdiscipline die beoefent wordt in Soest. Grote afwisseling is dan ook niet tegen te gaan. Niet alleen in het getoonde werk, maar ook in het publiek. Jong en oud schuifelt met het grootste gemak van “galerie” naar “galerie”.

Bert van den Broek, 56 jaar oud, is een van de gelukkige die een kans kreeg zijn werk te vertonen. Als amateur fotograaf heeft hij dit nog nooit op zo’n schaal gedaan en was dan ook erg benieuwd naar de reacties van bezoekers.
Al van jongs af aan is hij geïnteresseerd geweest in video en fotografie. Eenmaal in de natuur is hij dan ook niet tegen te houden. “De kunst om een bewegend iets vast te leggen, geeft een kick. Beweging vindt je natuurlijk ook in een stad, maar de natuur staat gelijk aan ontspanning. En na een week werken is ontspanning waar je op uit bent”.

Natuurfotografie is niet alleen ontspanning, maar vergt ook veel geduld.
Het is zaterdag, de zon is nog niet op en je bent al in de weer voorbereidingen te maken voor een dagje fotografie. Je rijdt van huis weg, wetende dat de meeste mensen zich nogmaals omdraaien in hun bed. Aangekomen op plaats van bestemming, ben je de enige daar. De hele dag zit je in een afgeschermd hokje met het fototoestel op scherp. Hopend op dat ene moment. Hopend op dat ene eekhoorntje die recht in de lens kijkt, op die ene vogel die met zijn vleugels gespreid over het landschap vliegt. Aan het einde van de dag, keer je terug naar huis met een bestand vol beesten. Volgende week weer?
Zo ziet doorgaans een fotosessie van Bert eruit.

“Ik wil in de getoonde foto’s laten zien hoe mooi de natuur nou eigenlijk is. Ik heb expres werken opgehangen die zijn gemaakt in deze omgeving. Ik wilde dat ze hun ogen openden ‘is dat hier in de buurt?’. Mensen hebben dit vaak niet door. Als ze erop uit gaan zijn ze bang om in de blubber te belanden, zo mis je net dat speciale moment”.

Speciale momenten zijn dan ook zeker terug te zien in zijn werk. Bert maakt veel gebruik van diepte. Hij creëert zogezegd een nieuwe dimensie. Goed voorbeeld hiervan zijn de eekhoorntjes.
Het eerste moment dat je deze foto ziet, schiet het beeld van Les arceaux fleuris Giverny van Claude Monet voor je ogen. Het beeld is verfijnd, de kleuren sterk en de weerkaatsing van de beestjes in het water toont een “nieuwe wereld”. Er ontstaat een spannend effect dat afwijkt van de standaard.

“Veel mensen dachten dat ik alle foto’s bewerkt had, maar zo ziet het er gewoon uit. De heldere kleuren zijn onderdeel van de natuurlijke schoonheid, dat verbaasde veel mensen”.

Zijn expositie was een groot succes. Tussen twaalf en vijf uur was het continu druk. “Persoonlijk had ik niet zoveel belangstelling verwacht. Het is leuk om te weten dat de mensen vrijwillig en serieus naar je werk komen kijken. Het is grappig te zien de diversiteit onder wat men aanspreekt. Het meest verrassende vond ik een vrouw die op me afkwam en vertelde hoe geëmotioneerd ze raakte van mijn foto van de vosjes, dat is natuurlijk altijd leuk om te horen”.

De foto’s waren uitgehangen op steigers, wat zijn “normale” leven als eigenaar van een schildersbedrijf laat doorschijnen. “Ik wil van mijn hobby geen werk maken. Ten eerste is het financieel moeilijk haalbaar, maar daarnaast ben ik bang dat het me tegen gaat staan. Momenteel is fotografie voor mij ontspanning, ik wil er geen druk achter zetten en het plezier dat ik er nu aan heb op het spel zetten”.

Maar wees gerust, “Ik ben nog lang niet klaar met fotograferen. Mijn doel is om alles wat ik nog niet heb vast gelegd, vast te leggen. Ik ga het alfabet af, zou je kunnen zeggen”.

Dominique van den Broek

Back to Blog

Comments

Leave a reply

Back to Blog