Menu
Menu
Back to portfolio

bass-rock farne islands

Jan-van-genten

Omschrijving

Jan-van-genten zijn zeer grote zeevogels met lange vleugels en een gestroomlijnd lichaam. Vooral dankzij de kop met het gele achterhoofd, de grote snavel en de zwarte, onbevederde delen is de jan-van-gent een onmiskenbare vogel. Jonge vogels zijn nog bruin en krijgen geleidelijk steeds meer wit in het verenkleed, tot de vogel na vier tot zes jaar uiteindelijk geheel wit is.

Jan-van-genten zijn het gehele jaar door te zien langs de Nederlandse kust, maar zijn het meest talrijk in het najaar. De vogels eten alleen vis en hebben een opvallende manier van jagen. De jan-van-gent stort van grote hoogte vrijwel loodrecht naar beneden en jaagt de prooi ook onder water na. Onder de huid bevinden zich luchtkussen die de klap van de vogel op het water opvangen.

De vogels broeden in kolonies op steile kusten langs het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. De broedparen blijven hun hele leven bij elkaar en leggen slechts één ei per broedsel.

Papegaaiduiker

omschrijving

 In de broedtijd is de snavel van de papegaaiduiker erg groot en zijdelings afgeplat. De snavel is in deze periode gedeeltelijk oranje en blauw van kleur, met enkele gele lijnen langs het blauwe gedeelte. Buiten de broedtijd is de snavel een stuk kleiner en onopvallend geel gekleurd. De vogel is dan van andere alken te onderscheiden door de grotere kop en in de vlucht door de zwarte ondervleugels.

Het voedsel van de papegaaiduiker bestaat vrijwel alleen uit vissen die de vogel onder water najaagt. Tijdens het duiken maakt de papegaaiduiker geen gebruik van de zwemvliezen, maar van korte vleugelslagen.

Het nest wordt gebouwd aan het eind van een gang in zanderige gedeelten van rotskusten. De gang is soms zelf gegraven, maar de vogel maakt ook gebruik van gangen die gegraven zijn door andere dieren.

Bron: www.vogelvisie.nl